Ετήσια Ειδική Προπόνηση του Σότοκαν Καράτε Ελλάδας

Κάθε χρόνο, συνήθως την άνοιξη, το Σότοκαν Καράτε της Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά  ειδικών προπονήσεων γνωστές ως ¨Ειδική Προπόνηση¨ (Special Training). Αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός για κάθε μαθητή του καράτε, αφού δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον/α να δώσει μια ώθηση στον εαυτό του/της πέρα από τα όρια του/της, μέσα από μια έντονη περίοδο εξάσκησης (τρεις ή τέσσερις ημέρες) με πολλές προπονήσεις κάθε ημέρα. Πολλοί μαθητές συμφωνούν ότι η Ειδική Προπόνηση είναι η πιο απαιτητική και επίπονη πνευματική και σωματική εμπειρία που έχουν βιώσει.

Ο καθένας/μια μαζί με άλλα μέλη διαφορετικού επιπέδου και από άλλα ντότζο, έχει την ευκαιρία να αυξήσει την αυτογνωσία του/της μέσω των αλλεπάλληλων προπονήσεων αυτής της απαιτητικής συνθήκης. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε ένα αθλητικό κέντρο όπου όλοι οι συμμετέχοντες μοιράζονται μία κοινή καθημερινότητα παράλληλα με τις προπονήσεις (εστίαση, διανυκτέρευση). Σε κάποιες από τις παροχές υπάρχει σαφής διαχωρισμός αντρών-γυναικών (διανυκτέρευση, μπάνιο κ.τ.λ.). Στην Ειδική Προπόνηση κάποιος εμβαθύνει στο καράτε τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Έτσι λοιπόν απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και η σεξουαλική επαφή.

Οι αρχάριοι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στην Ειδική Προπόνηση μόνο μετά από τη γνωμοδότηση των προπονητών τους βάσει της φυσικής κατάστασής  τους και το επίπεδο γνώσης τους στα Kata, Kihon και Kumite. Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Προπόνησης, εκτός των γενικών προπονήσεων, λαμβάνουν χώρα και κλειστές προπονήσεις για το επίπεδο των καφέ και μαύρων ζωνών καθώς και ξεχωριστές προπονήσεις για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το δόγμα των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών ¨πρέπει να τελειώνεις αυτό που αρχίζεις¨, κανείς δε μπορεί να εγκαταλείψει την Ειδική Προπόνηση πριν την επίσημη λήξη της χωρίς την άδεια του επικεφαλής. Όποιος/α παραβιάσει αυτό τον κανόνα, αυτομάτως διαγράφεται από το Σότοκαν Καράτε της Ελλάδας και χάνει το δικαίωμα του/της να συμμετέχει στις προπονήσεις οποιουδήποτε ντότζο δια παντός. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από αυτό τον κανόνα.

Ιστορία της Ειδικής Προπόνησης

Η Ειδική Προπόνηση μας έρχεται από το παρελθόν, όταν οι  πολεμικές τέχνες προσπαθούσαν να δοκιμάσουν τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δυνάμεις των μελών βγάζοντας στην επιφάνεια την εσωτερική δύναμη του καθενός/μιας μέσω μιας επίπονης, διαρκούς προπόνησης. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος της Ειδικής Προπόνησης: να λειτουργήσουμε υπό πίεση, να ωθήσουμε τον εαυτό μας πέρα από τα όρια του, να δυναμώσουμε το πνεύμα μας και να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια και κριτική διάθεση τον εαυτό μας.

¨Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είμαστε πολύ ευγενικοί με τον εαυτό μας και προσπαθούμε να ζούμε με όσες περισσότερες ανέσεις γίνεται. Με αυτό τον τρόπο όμως παραμένουμε σε αυτά που έχουμε χωρίς να προχωράμε. Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε κάτι περισσότερο είναι να σπρώξουμε τους εαυτούς μας προς τα εμπρός. Ο σκοπός του καράτε είναι να καλλιεργήσουμε τη ψυχική και σωματική μας δύναμη ακριβώς υποβάλλοντας τον εαυτό μας σε σκληρές δοκιμασίες¨.

ειδική προπόνηση σότοκαν καράτε ελλάδας